Różnorodny świat cukierków

Różnorodny świat cukierków

Kto z nas nie kocha cukierków! Tych kolorowych, smakowitych przekąsek, które wciąż zaskakują nas swoim kształtem i formą. Obecnie do cukierków zalicza się m. in. pastylki, drażetki, landrynki, karmelki, toffi, irysy, sugusy, dropsy, krówki, żelki oraz wszelkie cukierki pudrowe, jednak cukiernicy wciąż zaskakują nas swoimi wyrobami. Zapraszamy do pysznego świata cukierków.

Cukierki występują w odmiennych kolorach, smakach i kształtach. W sklepach, jak np. https://www.kuri.com.pl/cukierki,c16.html możemy kupić cukierki ziołowe, podobne do tabletek, które pomagają w leczeniu bólu gardła oraz słodkie krówki czy karmelki. Niektóre cukierki wytwarzane są w taki sposób, aby wręcz odpychały od chęci zjedzenia ich, co często bawi najmłodszych zjadaczy łakoci. Na liście najbardziej odrażających znajdziemy między innymi „słodkie strupy”, „gluty goryla” czy np. „mrówki w cukrze”.

Do wyboru do koloru

Pomimo wyjątkowej różnorodności smaków i postaci można dokonać ogólnego podziału cukierków na kilka podstawowych typów. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób są one wyrabiane. Zdumiewające jest to, że skład większości z nich jest naprawdę bardzo prosty. Oznacza to, że tzw. twarde słodycze produkuje się właściwie wyłącznie ze stężonego roztworu cukru z dodatkiem określonych barwników czy aromatów. W ten sposób produkowane są na przykład popularne landrynki.

Jeszcze więcej kształtów

Z kolei uwielbiane przez nas karmelki wyrabia się z masy karmelowej, która jest w odpowiedni sposób ugotowaną mieszaniną roztworu cukru, syropu skrobiowego oraz kilku dodatkowych składników. Krówki, irysy, toffi, sugusy i inne cukierki o bardziej miękkiej konsystencji wyrabiane są z podobnej masy, jednakże z mniejszą zawartością syropu skrobiowego. Żelki natomiast otrzymywane są przez napowietrzenie roztworu cukru i syropu glukozowego z dodatkiem substancji zagęszczającej, takiej jak żelatyna. Należy dodać, że istnieją również cukierki pudrowe, które produkuje się ze sprasowanego cukru pudru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *